Implantat och protetik

Saknar du en eller flera tänder? Tandimplantat betyder en skruv, oftast tillverkad med en titanlegering, som monteras i käkbenet. Implantat används till att ersätta saknande tänder samt för att stöda protes som inte annars hålls i munnen.

 

Hur utförs en implantatbehandling i verkligheten?

  1. Först bokas tid till implantatkonsultation och då görs beslut om vårdens nödvändighet. Då överenskommes tidpunkten på när och vilka slags röntgenundersökningar utförs. Ifall man har opererat en tand bort av er och ni vill att den skall ersättas med ett tandimplantat skall det vara 3 månader mellan operationen och konsultationen.
  2. Implantatoperation. För operationen bokar vi ungefär 60 minuter. På samma besök kan det vid behov opereras flera implantat. Implantat monteras och ovanpå syr man tandköttet. Under tandköttet får implantatet och dess omgivning i fred läkas och förbenas.
  3. Kontroll hos munkirurgen ungefär 3 veckor efter operationen
  4. Implantaten opereras fram 4-6 månader efter själva operationen och tandläkaren tar modell av implantatet. Med modellerna tillverkar laboratoriet en krona på implantatet inom 1-2 veckor.
  5. Tandkronan skruvas på implantatet och så är behandlingen färdig. Dessutom tillhör i priset en slutkontroll efter 1-2 veckor.

Protetisk vård

  • Avtagbara proteser är antingen helproteser och partiellproteser. Avtagbara proteser används för patienter som har tappat en stor andel av tänderna.
  • Kronor och keramiska fyllningar är helt enkelt en bättre och hållbarare lösning än en stor plastfyllning.
  • Tandbron används för att ersätta i vissa situationer saknande tänder, samt samtidigt reparera bestående tänder.
  • Bettskena för behandling av tandgnissling och käkledsbesvär.
  • Skena för behandling av sömnapné
Boka tid